:: Основно меню
 
:: Шахмат
 
:: Кой е в сайта
Потребители на линия: 11

Регистрирани: 2
Анонимни: 9

Minister, VIKTOR950, още...
 
 
Промяна в системни настройки на сървъра!
Здравейте почитатели на шахмата!
Считано от 3 април 2017г., преминаваме към използването на SSL сертификат (HTTPS) за сайта Chessfish.com. Това е нова версия на стария HTTP протокол, която предлага защитена връзка при свръзването със хостинг сървъра. Това е технология на настоящето и бъдещето.
Надяваме се, че няма да имате проблеми с новата настройка. В случай на нужда, моля пишете ни на адрес: web@chessfish.com и ще ви съдействаме, за да можете да влезете в сайта!
Най-важно е да използвате достатъчно нова версия на вашия браузър, за да си осигурите нормална работа със сайта! Поддръжка на сайта от агенция Градивните!

Веселин Топалов

Шахматист супер-гросмайстор, Световен шампион по шах за 2005-2006г. - биография и статистика

Това, че Веселин Топалов е българин е рядък късмет за България. Веселин Топалов не само е настоящ световен шампион, но е и носител на шахматния Оскар за 2005-та година. Топалов е с най-високия шахматен коефициент (ЕЛО) в света в момента - 2804 (Юни 2006). Веселин Топалов е бивш световен шампион по шахмат и настоящ претендент за световната титла (Февруари 2008). Топалов спечели с 4,5:2,5 претендентския мач за определяне на претендент между Топалов и Гата Камски. Сега Топалов е финалист и през Октомври 2009г. се очаква да играе мач за световната титла срещу световния шампион Вишванатан Ананд. Реалният рейтинг към момента отново преминава 2800 точки, както когато спечели световната титла по шахмат през 2005г. Той е сред едва четиримата в историята играчи, преминали границата от 2800 ЕЛО, заедно с Гари Каспаров, Вишванатан Ананд и Владимир Крамник. А общо 39-ма шахматисти откакто съществува системата ЕЛО, са преминавали коефициент от 2700, и в шахматния свят те са известни като “супер-гросмайсторите”).

Веселин Топалов е роден в Русе на 15.03.1975г. Започва да играе шахмат от осемгодишен в местен кръжок при треньора Димитър Синабов, после при известния майстор Петко Атанасов. През 1989-та година печели Световното първенство под 14г. в Пуерто Рико, а само година по-късно печели и Световната титла за под 16г. в Сингапур. През 1992 г., едва 17 годишен, той става гросмайстор. Следват много победи в престижни турнири над буквално всички големи съвременни имена в шахмата.

Обявен е за спортист на България за 2005-та година. В последните години, Топалов печели два пъти подред най-силният турнир в света за годината – М-Тел Мастърс, печели турнира за стетовната титла в Сан Луис (Аржентина) и е в първите места на всички други турнири, в които е участвал. Такова постоянство не е показал никой друг шахматист, в този период.

От 1991г. живее в старинния университетски град Саламанка, на 10км от испанската столица Мадрид, съсед му е неразделният мениджър Силвио Данаилов. Обича да гледа футбол и тенис по телевизията, старите филми (“Кръстникът” и “Изкуплението Шоушенк”). Пада си по дискотеките, леките коктейли и хубавото вино. В облеклото предпочита ултра-съвременния стил на италианските дизайнери. Владее английски, испански, сръбски и руски.

Веско е №1 в света във индивидуален спорт, който не зависи от съдии или настилки (бокс и тенис), от техника (Формула 1) или късмет (голф). “В шахмата ми харесва това, че ако си добър – биеш”, казва Топалов. “Има и красота в тази игра, но трябва да си на високо ниво, за да усетиш изкуството”.

Където и да даде интервю българина, впечатлява журналистите със скромността и юношеската откровеност на отговорите, които им дава. След спечелването на Световната титла в Сан Луис, Аржентина, в интервю за вестник “Ню Йорк Таймс”, българинът не крие, че оттеглянето на Каспаров му е помогнало много, признава, че е имал късмета да направи грешките си (защото всеки греши), когато е бил на печалба, докато другите са бъркали във вече лоши позиции. Според Топалов, предимството му пред останалите е, че знае как да губи. “Губил съм в красиви партии, и съм се чувствал горд с играта си.”. “Винаги ще търся победата на границата на възможностите ми.” - това е неговият принцип.

Външно шахът не предполага вълнения – две мислещи глави една срещу друга, безмълвни часове в неподвижност. Топалов прави от всичко това зрелище. При него няма бързи ремита – играе до голи царе. Агресивен отвъд точката на разумния риск, от всяка позиция изцежда и последната атакуваща възможност. Зареден с енергия и преданост към играта. Другите зад дъската оставят впечатление за тежък физически труд – българинът сякаш се забавлява, излъчва радост от самата игра. В крайна сметка доказва на всички скептици, че романтик и търсач на красивото в шаха може да стане световен шампион.

Останалите шахматисти имат и друг живот – за Топалов шахът е всичко. Подобна отдаденост е показвал досега само американеца Боби Фишер. Налудничавият гений е любимият шахматист на Топалов, другите му примери са Алехин и Каспаров (последният се отказа от активна състезателна дейност именно след загуба от българина).

Английският гросмайстор Реймънд Кийн, шах-наблюдател във вестник “Таймс” и организатор на няколко шампионски мача на Гари Каспаров, писа наскоро, че шахматните дуели на високо ниво са днешните гладиаторски сблъсъци, а световният Колизей сега е Интернет. “Сблъсъкът е между двама трагични герои.” Това е, което привлича публиката, смята Кийн. “Хората не ходят на “Макбет” или “Хамлет” заради масовите сцени, а за да видят трагическия герой.” Топалов гледа на предстоящата защита на титлата си срещу Крамник с малко патос, като нещо, което той дължи на шахмата. ”Нямам намерение да се крия зад титлата си или от когото и да е, казва българинът. Шампионът трябва да е готов във всеки момент и срещу всеки претендент да покаже, че с право е на върха. След като е нереално да играя срещу Каспаров, поне ще играя срещу човека, който го е победил. Прекрасна мотивация”, каза Топалов в края на месец април, докато беше в Москва за уточняване на подробностите около мача. “Нали и срещу Крамник конят ще се движи по буква Г”, добавя той.

През 2005г. на турнира в Линарес Веселин Топалов играе и печели срещу вече бившия световен шампион Гари Каспаров. След тази партия Каспаров се отказва от професионална шахматна дейност. Този момент е документиран и можете да видите началото и края на последната професионална шахматна партия на Каспаров и изказванията на двамата шахматисти след нея:


През 2006г. в мача за Световната титла по шах в Елиста срещу руснака Владимир Крамник, Веселин Топалов губи титлата след тайбрек с партии на ускорен шах. Този мач става известен като "Тоалетната война", тъй като се разиграват много сцени зад шахматната дъска, които повлияват и на резултатите...
Екипът ни издаде шахматен бюлетин, в който направихме анализ на шахматните партии между Топалов и Крамник. Този бюлетин е достъпен от тук - Мачът ТОПАЛОВ-КРАМНИК 2006 - Хронология.

През 2009г. Веселин Топалов спечели претендентския мач срещу Гата Камски за излъчване на кандидат за световната титла по шахмат. Мачът се игра в София и челната позиция на Топалов в последната рейтинг класация от Януари 2009 определиха Топалов за фаворит. Така Топалов ще срещне Вишванатан Ананд през следващата 2010 година.

През 2010г. Топалов - Ананд 2010 ще бъде най-интересния мач за световната титла по шахмат в последните години. Мачът ще се играе в София и това ни дава шанс да видим на живо двамата най-гомени шахматисти на нашето време - Ананд и Топалов. Официално мачът ще започне на 21 Април 2010г., но първата партия е насрочена за 23 април 2010г. Успех, Топа!


За Веселин Топалов сме писали много и за да не се повтаряме ще предоставим списък на най-значимите успехи през последните години:

Топалов най-вероятно е идол на много хора по Света, поради агресивната си игра, която прави шахмата атрактивен. Разбира се това не винаги му носи успех, но какво пък - важното е да има тръпка, да има непредвидимост и да има много публика! Шахматът е спорт, в който емоциите не се виждат от хората, но те определят голяма част от резултатите в шаха. Силният шахматист не се поддава лесно на психо-атаки. Вярваме, че Топалов е един от тези силни шахматисти!


ChessFish.com, 2010


Шах    Шах
 
:: Търсене
 
 
:: Влез
Потребителско име:
Парола: